Citronový cheesecake

Sunday, January 12, 2014

Nebo spíš taková parodie na něj.
Když jsme letos s drahoušem přemejšleli, jakým dortem obdarujeme mou drahou matku, shodli jsme se na tom, že třípatrovej čokoládovej dort už péct nebudeme. Máma navíc vloni dostala dorty hned dva, a i když byl ten od Hájka fakt božsky dobrej, kupovanej jsme letos taky sabotovali. Nakonec to vyhrál nepečený cheesecake, a protože si máma přála něco lehčího, osvěžili jsme to jejím oblíbeným citronem.


INGREDIENCE: 
(inspirace načerpána zde a tu), 
průměr použité formy: 22 cm

Korpus:
  • 250 g karamelových sušenek (my preferujeme Lotusky)
  • 125 g másla

Tvarohová náplň:
  • 400 g mascarpone (dvě vaničky po 200 g)
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 100 - 120 g moučkového cukru
  • zakysaná smetana
  • ztužovač od Dr. Oetkra (ztužující za studena)
  • citronová šťáva (cca 5 ml, záleží na chuti)
  • kúra z jednoho citronu

Citronová poleva (Lemon Crud):
  • 225 g cukru krystal
  • 125 g másla
  • 4 vajíčka
  • šťáva ze 4 citronů
  • kúra ze 2 citronů
Začněte korpusem. Sušenky rozmixujte v robotu, nebo je klidně rozdrťte jen válečkem. Máslo nechte zcela rozpustit na plotně a poté ho vlijte do mísy k sušenkové drti. Vše pořádně promíchejte. Pokud máte starší formu, která se nedá rozevřít, vyložte ji pečícím papírem, jinak vám nemůžeme zaručit, že ten protivnej koláč někdy vyndáte vcelku. On by se ten papír měl možná použít i u ostatních forem, ale my se na to vyprdli a vyšlo nám to. Dno formy začněte plnit sušenkovo-máslovou směsí a vše pořádně utlačujte dnem skleničky nebo třeba lžící. Pamatujte ale, že čím víc to uhňácáte, tím to bude lepší. Vytvořte si vrstvu vysokou podle svých preferencí, pořádně uhlaďte horní část a dejte do ledničky zatuhnout. 

Mezitím si připravte tvarohový krém. V míse smíchejte mascarpone, tvarohy a zakysanou smetanu. Přidejte moučkový cukr (množství je individuální podle toho, jak moc sladký chcete cheesecake mít), šťávu a kúru z citronů a pořádně vše promíchejte, až vznikne krémovitá hmota. Nakonec připravte ztužovač podle návodu na obalu a přimíchejte jej do směsi. Všechen krém navrstvěte na sušenkový základ a horní část opět pěkně uhlaďte. Dort vraťte zpět do ledničky a nechtě pořádně zatuhnout (nejlépe přes noc). 

Posledním krokem a asi nejtěžší částí je příprava lemon crudu. Pokud citronům v moučníku příliš neholdujete, můžete tento krok zcela vynechat, nebo zkusit polevu z jiných citrusových plodů, pomerančů nebo třeba grepů. Do rendlíku nasypte cukr, změklé máslo, přidejte šťávu i kůru z citronů a lehce promíchejte. V hrnečku si rozšlehejte vejce a postavte je stranou. Postavte rendlík na sporák a pomalu zahřívejte. Pozvolna směs vařte a stále míchejte, ani na sekundu nesmíte přestat. Až se dostatečně svaří, vypněte sporák a nechte směs trochu vychladnout (cca 3 minuty). Stále ji ale míchejte. Poté po troškách přilévejte vajíčka (tenhle krok je veledůležitej, protože já tam nalila naporpvý skoro čtvrt hrnku a to vajíčko se mi uvařilo :D Byla jsem seřvána a půl dne se mnou nikdo nemluvil. muhehe.) a míchejte jak diví. Postavte rendlík zpět na sporák a pozvolna zahřívejte asi 10 minut. Směs už nesmí projít varem, jinak se vám bílky uvaří a místo lemon crud budete mít žlutou kaši plnou bílejch cucků. Nepěkné, věřte mi! Pokud se vám ale něco takového stane, nepanikařte. Co nejrychleji přepasírujte směs přes sítko a na chuti polevy se to nijak neprojeví ;)


Pokud si to můžete dovolit, nechte polevu společně s dortem vychladit přes noc v ledničce. Druhý den pak pak na tvarohovou vrstvu nalijte trochu polevy a opět rozetřete dohladka. Pamatujte, že ač je poleva hustá, úplně neztuhne, takže jí opravdu nedávejte silnou vrstvu, aby vám po sundání formy nevytekla do stran. Můžete nechat ještě tak hodinku zatuhnout, ale není tu nutné. Formu sundavejte pomalu a opatrně, ať své veledílo neponičíte a v případě nutnosti si pomožte nožem. Voalá, čískejk je na světě. Dozdobení už je na vás a vaší kreativitě, nám se osvědčily kousky citronů a limetek v kombinaci s mátou. Mňam! 

Tip: Citronovou omáčku můžete v lednici skladovat až dva týdny, takže pokud vám nějaká zbude, určitě se jí nezbavujte, bude se vám ještě hodit! 


Máte zkušenosti s "pečením/nepečením" tohodle moučníku? Chutná vám? Máte jinej osvědčenej recept? Sem s nim!

You Might Also Like

14 COMMENTS

  1. Ten mám ráda, vsadím se, že od tebe by byl ještě lepší, vypadá dobře. Jsi šikovná:)Nebo teda jste s drahoušem:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. No musím říct, že se celkem povedl. I když já bych preferovala třeba vanilkovej nebo s jahodama, ale byl pro oslavence, co zbožňuje citronový věci, takže moje preference šly stranou :D

      Delete
  2. mmm děkuji za tip, přesně takovýhle typ zákusku zbožňuju a s tím citronem to může být skvělé! vyzkouším

    ReplyDelete
    Replies
    1. Je to super osvěžující, takže v létě bude ideální. Myslím, že by stál za hřích i v pomerančové variantě ;)

      Delete
  3. teda ty ses s články rozjela, to je fajn :)
    ten dort vypadá úžasně, musel být vynikající!

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je opět důsledek prokrastinace. Mám teď zkoušky a mnohem radši píšu na blog, než že bych otevřela skripta :D

      Delete
  4. ten je báječný! určitě ho v rámci zkoušekového musím vyzkoušet. :D :)

    ReplyDelete
  5. maybe we can follow each other? let me know! <3
    shootingdiamond.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. yumm!!! To se dělá lidem co se snaží hubnout cooo? Jakápak parodie, to je přímo umělecký dílo! Teď k tomu mému designu :D Jsem ho stáhla někde a pak jsem se asi 3 dny rejpala v HTML :D takže tak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. No jsi stejně hustá, že se vyznáš v tom rejpání, protože já to vždycky otevřu a pak naštvaně zavřu :D

      Delete
  7. och moj najoblubenejsi kolac!

    Pozyvam na giveaway o ZNACKOVE PLAVKY, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/01/pripravte-sa-na-leto-sutazte-s-biancou.html

    ReplyDelete

Blog Archive

ozvi se

Name

Email *

Message *