Všehopachuť

Saturday, February 02, 2013

Včerejšek jsem strávila pečením dortu na narozeninovou oslavu, která se ale nakonec nekonala, jelikož nejdříve angíně podlehla půlka osazenstva a ve finále ulehla i sama oslavenkyně. Bylo mi líto se dortu zbavit, tak jsem to uhrála jako welcome cake pro své navrátivší se rodiče a získala tak titul báječné dcery, muhehe. 



Kdyby měl někdo náhodou zájem, přidávám recept. Je to patlanina několika receptů, co se mi líbily a je to hrozná kalorická prasárna. Ale když to neni každej den, žejo..

INGREDIENCE:
(recept na krém zcizen zde, trochu inspirace načerpána tu)
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 10 lžic oleje
  • 10 lžic vlažné vody
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • 2 kalíšky smetany na šlehání
  • 2 kalíšky zakysané smetany
  • 2x ztužovač šlehačky
  • 1-2 lžíce moučkového cukru
  • 4 banány
  • čokoláda na vaření
  • tyčinka margot
  • kakao
  • marmeláda podle chuti

Začala jsem piškotovým korpusem, kdy jsem žloutky vyšlehala s cukrem do pěny, do které jsem poté přimíchala mouku s kypřícím práškem, olejem a vlažnou vodou. Bílky jsem vyšlehala se špetkou soli do tuhého sněhu a opatrně vmíchala k těstu. Dort měl mít podobu banánového sendviče (tohle nemusíte chápat, to je interní vtípek), tudíž jsem 2/3 těsta "obarvila" 2 lžícemi kakaa a pro lábuš jsem přidala i nasekanou čokoládu (cca 2 řádky). Zbylou třetinu jsem včetně půlky kuchyně a mých rukou obarvila potravinářským barvivem na žluto. Klasickou dortovou formu jsem vymazala herou a vysypala hrubou moukou, naspod jsem nalila kakaovou vrstvu, a protože jsem byla mizerně líná péct žlutý korpus odděleně, nakydla jsem zbylou třetinu nahoru. Pekla jsem v předehřáté troubě na 150° asi 50 minut. Záleží na troubě, nikdy nic nezkazíte prozkoumáním těsta dloubancem špejlí. Po vychladnutí jsem dort rozřízla na tři části a bavila se nad lebkou, co mi jasně dávala najevo, že punk neni mrtvej. 

Na krém je nejdříve třeba vyšlehat smetany ke šlehání se ztužovačem a moučkovým cukrem do tuha. Pak jsem opatrně vmíchala zakysané smetany a na jemno nastrouhanou margotku + další dva řádky čokolády, nejsem žádnej troškař! Pak jsem korpus potřela slabší vrstvou jahodový marmelády, na to naskládala pokrájené banány a přidala pořádnou vrstvu krému. Zopakovat s další vrstvou. Nakonec jsem vrstvu krému přiklopila posledním dílem korpusu a celý dort jsem opatlala zbylým krémem. V téhle fázi mi to dost připomínalo krtkův dort, takže jsem přemýšlela, z čeho sakra udělat tu hnědou krtinu. Pak mi došlo, že jsem idiot a měla jsem si jeden korpus nechat právě na to. Smolík pacholík, kakao a (opět) strouhaná čokoláda vyřeší vše! 

Je dobrý nechat dort před podáváním nějakou dobu v ledničce, korpus se nacucá krémem a pak chutná i sousedům. Enjoy it ;)

nemohla jsem si tu fotku odpustit :D

12 COMMENTS

  1. Co mi to, proboha, děláš?! Ka, já co teď půjdu péct? Na tuhle mňamku nemáme ingredience, ale myslím, že rychle běžím na bábovku, mám na něco děsnou chuť. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Promiň! :D Ale bábovka je taky skvělá, budem si navzájem závidět ;)

      Delete
  2. Great recipe!
    I am following you through GF could you please follow me back?
    Thanks for your support!
    xo
    Anastasia

    ReplyDelete
  3. Tak ten vypadá vážně úžasně!!! Moc se ti povedl. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ó děkuji, byla bych možná radši, kdyby ne, takhle do mě padá závratnou rychlostí :))

      Delete
  4. Oh, looks so yummy!

    www.canyouimagine.eu

    ReplyDelete
  5. všichni dostali anglínu..to zní strašně! :( .. ale alespoň ten dort vypadá jako dobrá útěcha :) dodatečně všechno nej :)

    ReplyDelete
  6. świetny blog, dodaję do obserwowanych, pozdrawiam i zapraszam do siebie

    ReplyDelete
  7. Vypadá to úžasně, hned bych si dala!
    P.S.: krásný design :), jednoznačně followuju.

    ReplyDelete
  8. máš úžasný blog! přijde mi, že máme spoustu společného:D

    ReplyDelete
  9. To vyzerá perfektné ! :O Určite to skúsim, strašne rada pečiem :)

    http://vintageroses-domi.blogspot.sk/

    ReplyDelete
  10. Kočko, teď to tady peču a podle zběžného koštování musím říct, že příště do toho dávám tak o polovinu míň cukru. :D Ale je to narozezinivý překvapení pro mamku a pro tu neni dostatečně sladká ani cukrová vata, takže vem to čert. :D
    Až budu ve finiši, dám vědět, jak vypadá hotový. :D

    ReplyDelete

Zpátky do minulosti

Máš něco na srdci?

Name

Email *

Message *