Olivový chléb

Monday, August 27, 2012

INGREDIENCE:
(recept mám z této stránky, upravený podle svých potřeb a priorit)

  • 400 g hladké mouky (lze i 200 g hladké a 200 g polohrubé)
  • 1 plechovka černých nebo zelených vypeckovaných oliv 
  • 1/2 sáčku suchého droždí (prodává se balené podobně jako např. kypřící prášek)
  • 400 ml vlažné vody (já přidávám i tekutinu z oliv)
  • bylinkový mlýnek s provensálskou směsí nebo bylinky podle vlastního uvážení
  • sůl (pouze v případě, že jste nepoužili výše zmiňovaný mlýnek)
  • Heru nebo máslo na vymazání plechu

Nejdříve v míse smícháme veškeré suché ingredience - mouka, droždí, bylinky, popřípadě sůl. Poté si olivy pokrájíme na čtvrtiny a odlijeme 100 až 200 ml tekutiny z plechovky do odměrné nádoby. Tekutinu doplníme vlažnou vodou do 400 ml. Olivy přidáme do těsta, zamícháme a nakonec přidáme olivovou vodu. Těsto hněteme po dobu min. 10 minut. Musím říct, že to vůbec není žádná hračka, protože těsto se dost lepí a bez pomoučněné linky a rukou je to nadlidský úkon (a právě proto jsem se rozhodla, že to příště vyzkouším i z té polohrubé mouky, možná, že se pak "lepidlu" obloukem vyhnu). Když máme těsto prohněteno a všechny ingredience smíchány, uložíme bochník do mísy na teplé místo, překryjeme utěrkou a necháme cca 1 hodinu kynout. Těsto by tak mělo nabýt dvojnásobné velikosti. Po uplynulých šedesáti minutách těsto znovu mírně prohněteme a vytvarujeme bochník, který přendáme na vymazaný plech, a následně vršek chleba nařízneme ostrým nožem. Vložíme do předehřáté trouby (250°C) a pečeme při teplotě 200°-220°C cca 50 minut. Já pak troubu vypínám a nechávám bochník ještě uvnitř 10-20 minut dojít, mám tak jistotu, že bude opravdu i v prostředku dopečený. Pak už stačí jen počkat, až zcela vychladne a podávat ho například s bylinkovým máslem, k masu či rybě nebo jen tak.

Fotodokumentace pod perexem












1 COMMENTS

  1. Waau. Vim, že je to starý, ale vypadá to luxusně. :)

    ReplyDelete

Zpátky do minulosti

Máš něco na srdci?

Name

Email *

Message *